18 December - DADA 3
18.12.2020

“DADA fail or the short history of Chichi van der Hünkelstrasse”
2. “The Rabbit"
Konströrelsen dada var i allt väsentligt en reaktion på första världskrigets utbrott. Tankegången var att den traditionella konsten med alla sina konventioner var en del av det samhällsklimat som hade lett fram till det vansinne som svepte över världen år 1914. Dadaisternas reaktion mot detta var att förespråka och utöva en konst som gjorde sig kvitt alla förutbestämda regler och mönster, i språk, bildspråk och ljud. Dada uppkom förstås inte ur ett vakuum; redan före kriget hade det pyrt och jäst i konstvärlden, exempelvis genom expressionism, futurism och kubism. Det gemensamma för dessa var ambitionen att bryta upp från det gamla och invanda och skapa en ny konst för ett nytt århundrade. Men dadaisterna ansåg alltså att det inte räckte att ersätta gamla regler med nya, man måste göra sig av med dem helt och hållet.
Det råder delade meningar om var dada först uppstod, men en av de första mittpunkterna var Cabaret Voltaire i Zürich, med poeten Hugo Ball som energikälla. Rörelsen spred sig snabbt till Berlin och Paris, där konstnärer som Marcel Duchamp började ställa ut vardagliga föremål som konst, och snart vidare även till USA.
Provokation var givetvis en essentiell del av dada. Att försöka ruska om människor i deras vardagliga tillvaro, få dem att ifrågasätta och tvivla. Utställningar som tvingades stänga, konstnärer som arresterades för förargelseväckande beteende med mera, allt sådant var liksom en del av grejen. Men som med allt nytt och provocerande gick chock-effekten efterhand förlorad. Intresset falnade och ironiskt nog inlemmades efterhand också många av dadaisternas konstverk i den globala konstens kanon och kommers, den som man hade velat störta i grunden.